söndag 18 januari 2009

Starka kvinnor i Sci-fi

Wired har en mycket intressant artikel om science fiction-serien Battlestar Galactica. I en genre där kvinnor ofta inte har så mycket att säga till om, så exploderar de positiva förebilderna i BSG.

Kara Thrace, Starbuck, den trassliga stjärnpiloten, och Sharon Agathon, Athena, överlöparcylonen är mina absoluta favoriter.

Hur skall man porträttera kvinnor i rollspel? Look no further. Mycket av det jag kommer att ta upp i boken handlar just om att tona ner de hypersexualiserade och stereotypiserade kvinnorna i rollspel. Tjejer behöver inte vara vandrande bröst. Jag är övertygad om att många tycker att "number six" i BSG är jättesexig, men det är inte allt hon är. Hon är också en djupt spirituell och stark personlighet. Och framför allt så är hon inte ensam. "Snygg tjej i röd klänning" stereotypen får sällskap av "stark president med cancer", "bråkig pilot med förakt för sina överordnade men med en helvetes kompetens" och "cylon som förrått sitt folk för att hjälpa människorna". För att inte nämna Lucy Lawless D'Anna Biers som bara kickar så hård butt att det knappt finns.

Gemensamt för alla de här personligheterna är att de inte nödvändigtvis hade behövt vara kvinnor. De hade lika gärna kunnat vara män. Och det är när man tar det steget, när man vågar utmana könsroller och könsstereotyper, som man verkligen kommer att lyckas skapa spännande spelledarpersoner och rollpersoner.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar